Csokoládé felfújt

Írta Memi hétfő, március 26, 2012 4 hozzászólás
Ezt a finomságot épp annyi idő elkészíteni, mint eltüntetni. Belül varázslatos csokikrém, kívül lágy kéreg, kellemes kis kombináció.

Annyit még elárulok, hogy a citromos verzió marad továbbra is a kedvencem, de ez a csokis is előkelő helyett kapott :-)

Szuflé sütési praktika: a felfújt a magas hőfokon keletkező gőztől emelkedik meg, ezt a formát azonban nem tartja meg sokáig, de az ízhatását ez nem befolyásolja. Ha olyan peremet szeretnénk, amely a képen is látható, akkor a formába öntés után egy hegyes kés enyhén benedvesített hegyét húzzuk körbe a forma pereménél kb. 1-1,5 cm mélyen, így a massza nem tapad hozzá és szépen meg tud emelkedni.


CSOKOLÁDÉ FELFÚJT (szuflé) 2 személyre (egészségesebb összetevők)

6 dkg étcsokoládé (70 - 80% körüli)
6 dkg vaj
1 púpos evőkanál liszt (teljes kiőrlésű)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
3 evőkanál cukor (nyers nád, vagy nyírfa)

forma kikenéséhez:
vaj
liszt (teljes kiőrlésű)

1. vajazzunk ki 2 szuflé formát (vagy hőálló poharat) és enyhén lisztezzük ki
2. gyújtsuk be a sütőt 200 fokra (gázsütőben 6-os fokozat)
3. lábosban, kis lángon olvasszuk fel a vajat a csokoládéval (ne melegedjen túl, ne forrjon)
4. a (megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött) tojásokat keverjük habosra a cukorral, majd folyamatos keverés mellett fokozatosan öntsük hozzá az olvadt vajas csokoládés keveréket
5. keverjük a masszába a lisztet csomómentesre
6. adagoljuk egyenlően a formákba a krémet
7. az előmelegített sütőben a 2. pontban írt hőfokon süssük a szuflékat 7-8 percig

Praktikák:
- használjunk jó minőségű csokoládét, ennél az édességnél min. 60 % kakaótartalom szükséges
- ha nem áll rendelkezésre szuflé forma, süthetjük hőálló csészékben is
- a képen látható édesség teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült


Napi útmutató: "Néha a kérdések fontosabbak, mint a válaszok". Nancy Willard