Spagetti gombamártással (spaghetti funghi)

Írta Memi szerda, január 12, 2011 Nincs hozzászólás
Amióta én gyártom nagyüzemben a zabtejet, alig vártam, hogy egy olyan ételt készíthessek, aminél be tudom mutatni a zabtejszín felhasználását (időben épp "közbejött" karácsony és szilveszter, amikor is nálunk nem készül a hagyományos ételek között tejszínes jellegű).
Na de most... Teljesen semleges az íze, ezért kiválóan simul a mártásba és mégis selymesen teszi mindezt azzal, hogy észrevétlenül rátapad a teljes tészta felületre. Nem áztatja el a tésztát, hanem körbeöleli, kiemelve a mártás ízét, azonban mégsem nyomja el a tésztát, pont olyan az ízhatás, ahogyan az olaszok szeretik enni a pasta-t (semmiképp sem agyonlocsolva mártással, érezve a jó minőségű, fogkemény tészta ízét is).

Ezzel végérvényesen megpecsételődött a szerelem, ma már ha zabtejet készítek, turmixolás és szűrés után csak egy adagot öntök fel vízzel tej helyett hasznosítva, a többi "sűrítményként" vár a sorára, hogy tejként, vagy tejszínként táplálja gazdáit :-)

SPAGETTI GOMBAMÁRTÁSSAL 4 személyre (egészségesebb összetevők)

25 dkg spagetti (durum, teljes kiőrlésű gabonából)
50 dkg csiperke gomba
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín (gabona tejszín)
só (természetes, nem finomított)
bors
1 teáskanál oregano
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor medvehagyma - opcionális
2 evőkanál olívaolaj

1. tegyük fel főni a tésztavizet (sóval és 1 evőkanál olívaolajjal)
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát kockázzuk, a fokhagymát vékonyan karikázzuk, a gombát félbe, majd vágott élre fektetve vékonyan szeleteljük fel
3. 1 evőkanál olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát (csipet sóval könnyebben kiengedi a levét és ízét)
4. ha a hagyma üvegesre párolódott, tegyük rá a fokhagymát és a gombát, majd fedő alatt pároljuk
5. a tésztafőző víz lobog, főzzük ki a tésztát (útmutató szerint, ügyelve arra, hogy ne főzzük túl, csak fogkeményre)
6. ha a gomba levet engedett ízesítsük (oregano, petrezselyem, medvehagyma, só, bors), majd öntsük fel a tejszínnel
7. ha a gomba fogkeményre puhult, kész a mártás

Praktikák:
- ha őrölt helyett tőrt borssal dolgozunk, már a vöröshagyma párolásakor az ételhez lehet adni, finom, ha egy picit sül az olajon
- a képen látható mártás házi zabtejszínnel készült, teljes kiőrlésű durum spagettin tálalva

Napi útmutató: "Soha ne félj kimondani azt, amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz." Márai Sándor
Mielőtt azonban kimondod, tudd biztosan, hogy a LELKEDDEL mérlegelsz és nem az Egód teszi mindezt... (és még ekkor sem biztos, hogy minden körülmény között ki kell mondani :-) Memi