Póréhagymás quiche

Írta Memi kedd, január 18, 2011 Nincs hozzászólás
A quiche (ejtsd: kís) a francia konyha hagyományos étele, a franciák pizzája, amelynek lényege az omlós tésztaágyon pihenő tojásos lepény.
Sok recept leveles tésztát ajánl hozzá, azonban javaslom saját készítésű vajas tésztával elkészíteni, ígérem tényleg nagyon könnyű és gyors művelet.
Mielőtt valaki azzal próbál menekülni, hogy nincs quiche sütő tálja, jelzem, nekem sincs, tökéletesen megfelel a gyümölcstorta sütő, vagy egy kerek hőálló üvegtál.

A "feltét" szabadon variálható zöldségekkel, fűszerekkel, ahogy tetszik...

PÓRÉHAGYMÁS QUICHE 24 cm-es tálra (egészségesebb összetevők)

tésztához:
18 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
8 dkg (hideg) vaj
1 dl (hideg) víz (lisztfüggő, hogy mennyi szükséges)
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított)
lepényhez:
2 szál póréhagyma
3 szelet Feketeerdő sonka, vagy bacon (magas hústartalmú)
3 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 doboz (175 g) tejföl
1 mokkáskanál oregano
só (természetes, nem finomított)
bors (lehet egész és vegyes is)

1. adjuk a liszthez a sót és morzsoljuk bele a vajat (ha van aprító gép, azzal végezzük, sokkal gyorsabb, könnyebb) és a vízzel gyúrjuk könnyű, lágy, de gyúrható tésztává (ne ragadjon)
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a formát
3. nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vastagra és egyenletesen terítsük a formába
4. 10 perig süssük elő a tésztát a 2. pontban írt hőfokon és azalatt készítsük el a lepény alapot
5. tisztítsuk meg a zöldséget és a sonkával szeljük apróra (ezt is végezhetjük az aprítóval), ízesítsük sóval, borssal és oreganoval
6. adjuk hozzá a tojásokat (egyesével ellenőrizve a frissességet!) és a tejfölt, majd alaposan keverjük össze
7. öntsük a tojásos keveréket az elősütött tésztára és tegyük vissza a sütőbe 30 percre, amíg a tojásos massza is megsül

Praktikák:
- tehetünk a lepénybe tejszínt, ízlés szerint fűszereket, zöldségeket
- a profik az elősütésekor tesznek a tésztára száraz babot, vagy süthető kerámia gyöngyöt, én nem szoktam, mivel nincs a tészta alapban térfogat emelő anyag (pl. sütőpor, szódabikarbóna), ha valahol kissé púpos lesz, le lehet nyomni kézzel
- a képen látható quiche teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült

Napi útmutató: "Nincs szívünknek olyan titka, amit viselkedésünk el ne árulna." francia közmondás