Kölesfasírt

Írta Memi szerda, január 26, 2011 2 hozzászólás
A zöldséges fasírtok már réges-régen rabul ejtették a szívemet és a gyomromat, itt volt az ideje, hogy gabonából is készítsek valami hasonlót.
A megszokott folyamat szerint elkészültek a fasírt golyócskák, türelmesen várakozva arra, hogy az olaj elég forró legyen a kisütésükhöz.
És ekkor kezdődött a móka, melyben a kacagás csak később jött, ugyanis, ahogy bekerült az első kölesfasírt az olajba, elkezdett pattogni, mintha pattogatott kukoricát gyártanék. Így született meg az egyszerű, gyorsabb és tisztább módszer: sütőben fognak sülni :-)

KÖLESFASÍRT 18-20 db

15 dkg köles
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál majoranna
1/2 teáskanál őrölt kömény
só (természetes, nem finomított)
bors
zabpehelyliszt (kiváltható 1 db tojással)
olivaolaj

1. a kölest 3x mennyiségű vízzel puhára főzzük
2. a hagymákat megtisztítjuk és apróra kockázzuk ( a fokhagymát le is lehet reszelni az intenzívebb íz érdekében)
3. ha kissé meghűlt a puhára főtt köles, fűszerezzük (hagymák, majoranna, kömény, csipet só, bors) és hozzákeverünk annyi zabpehelylisztet, hogy formázni tudjuk a masszát (kb. 2-3 evőkanál)
4. begyújtjuk a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat) és kiolajozunk egy sütőtálat, vagy tepsit
5. a masszából diónyi golyókat, majd korongokat formázunk és az előkészített tepsire tesszük
6. a 4. pontban írt hőfokon 30 perc alatt megsütjük a fasírtokat (félidőben meg lehet forgatni a korongokat, így mindkét oldala ropogós lesz)

Praktikák:
- ízlés szerint változtatható a fűszerezés
- vegánok a tojás helyett teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, zabpehelyliszttel, vagy lenmagpehellyel készíthetik
- lehet főzelék feltétként, vagy salátával is fogyasztani
- a képen látható fasírtok tojás nélkül, zabpehelyliszttel készültek

Napi útmutató: "A szerelemben a hallgatás gyakran mélyrehatóbb szónok, mint a szó." B. Pascal