Illatos kenyér - dagasztás nélkül

Írta: HeF a tesztelŐ csütörtök, január 20, 2011
Férfi szakasz jön... Aki olvasta a "Sokmagvas kenyér - dagasztás nélkül" írásomat, még emlékszik rá talán, hogy nagyon beleszerettem ebbe a végtelenül egyszerű, semmi hóka-móka kenyérbe. Ennek több oka is van, egyrészről az adalékokkal telepumpált bolti kenyeret csak az éhhalál szélén vagyok hajlandó megenni, kivételt képez ez alól a baráti/családi ebéd/vacsora (megfelelő aláhúzandó) meghívás. Másrészről, ha már önszorgalomból házi péknek neveztem ki magam, szeretnék minél kevesebb energiaráfordítással és időhúzással túl lenni a témán.

Kenyérsütő gép nem vált be, dagasztós/kelesztős módszer túl macerás és mindkettő kábé három óra. Az ebből fakadó érdeklődés és élénk figyelem vezetett oda, hogy rátaláltam egy tökéletes alternatívaként működő receptre, amit egy decemberi napon közkinccsé is tettem. Akkor elhatároztam, hogy aznapi kreativ önmagamat szekrénybe állítom és hatalmas önuralommal az "eredetinek" számító kenyeret sütöm meg. Azóta a dolgok változtak és az őrült pékprofesszor kiszabadult, elkezdődött a kenyér-tuning, amit lépésről lépésre a blogon is meg fogok örökíteni.

És hogy ennek mi is az üzenete felétek, kedves olvasóim? Merjetek kísérletezgetni! Ne ragaszkodjatok mereven a nagyitól örökölt receptekhez, bátran formáljátok őket saját ízlésetek szerint és nyugodtan vigyetek az ételekbe egy kis szenvedélyt és pár csipet merészséget, mert megéri! Ha a decemberi receptet a mostanival összehasonlítjátok kiderül, hogy ebből hiányzik az olaj, változtattam a liszteken és a mennyiségen is, ennek ellenére sikerült és naaagyon nyamm!!

ILLATOS KENYÉR - dagasztás nélkül

20 dkg graham liszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
5 dkg zabpehely
3 dkg tönkölykorpa
10 g só (természetes, nem finomított)
5 g nádcukor
3,5 dl víz
5 g koriander (ha van friss, akkor elég csak durvára aprítani)
2 teáskanál bazsalikom
0,5 mokkáskanál őrölt rozmaring
0,5 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 csomag (7 g) porélesztő

1. 1 dl meleg vízbe keverjük bele a cukrot, majd a porélesztőt és tegyük meleg helyre
2. egy keverőtálba tegyük bele a liszteket, zabpelyhet, korpát, sót, fűszereket és szárazon keverjük át őket
3. amikor az élesztő habos réteget képzett a víz tetején, öntsük hozzá a maradék (2,5 dl) szintén meleg (!) vizet és keverjük össze
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, gázsütőnél 4-es fokozat
5. öntsük a száraz összetevőkre a víz 2/3 részét és keverjük össze. Hatékony keverési módszer: nyújtsuk ki az ujjainkat, húzzuk őket szét és hajlítsuk be - mintha teniszlabdát fognánk, vagy Dévényi Tibi bácsi pontos labdáját. Olyan vizes tésztát kell kapjunk, hogy a kiemelt kezünkről lecsusszanjon a massza. Ennek elérése sokban függ a lisztektől is, nálam valamivel több kellett, mint a 3,5 dl víz. Aki most kétségbe esett, mert hajszál pontos mennyiségek alapján nem mer nekiállni, az megnyugodhat, nem svájci óraművön dolgozunk, ez a kenyér nagyon toleráns és pékbarát.
6. az összekevert masszát öntsük bele a kenyérsütő formába és középen hosszában vágjuk végig egy késsel azért, hogy a vágás mentén kezdjen majd megrepedni a tészta sütés közben. Én vettem egy szilikon kenyérsütő formát - lustaságom miatt. Nem drága, nem kell kikenni semmivel, nem ragad bele a tészta és gyerekjáték belőle kivenni a műremeket. Ráadásul elmosogatni is egyszerű.
7. takarjuk le egy konyharuhával vagy egy darab frissen tartó fóliával és tegyük 10-15 percre melegre megkelni.
8. amikor a tészta megemelkedett (kelesztési idő leteltével), tegyük be az előmelegített sütőbe és süssük nagyjából 40 percig. Én akkor szoktam kivenni, amikor már kissé megbarnult a kenyér teteje.

Praktikák:
- továbbra se feledjük, hogy a túl forró víztől az élesztőgombák kifekszenek - elhalnak. Tipp, ami nem égeti a kezünket, az optimális
- Fűszermániások kelesztés előtt megszórhatják a kenyér tetejét például szárított, morzsolt korianderrel

Érdemes kipróbálni: egy szelet kenyérre kenjünk vékonyan vajat, tegyünk rá sonkát és sajtot, majd grillezzük meg úgy, hogy a sajt teteje enyhén megbarnuljon. A kenyérbe sütött fűszerek életre kelnek és totálisan megbolondítják a a melegszendvicset.

Már kipróbáltam az aszalt paradicsomos-oreganos, köménymagos-paprikás, medvehagymás-lilahagymás változatokat és még egy halom változat van a fejemben. Kitartás, ezeket is "megmutatom". :-)