Fokhagymás ráktészta

Írta Memi vasárnap, január 30, 2011 Nincs hozzászólás
Ismét jöjjön egy egzotikusabb, nem mindennapos étel. Az egész egytálétel összeállítása 15 percet igényel és izgalmas, újszerű ízeket lehet az asztalra csempészni.
Szeretném leszögezni, hogy a hozzávaló rákhús nem kerül többe, mint 1 kg csontos karaj, vagy 1 kg csirkemell, így egy-egy különlegesebb alkalomkor, vagy egy vasárnapi ebéd keretében érdemes kikacsintani a megszokott ízekből :-)

FOKHAGYMÁS RÁKTÉSZTA
4 személyre

25 dkg spagetti, vagy linguine-lapos változat (teljes kiőrlésű gabonából)
15-20 db garnéla rákfarok
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szezámolaj
3-4 evőkanál szójaszósz (csökkentett sótartalmú)
1 db citrom
petrezselyem
tört bors
csipet chili(pehely)

1. tegyük fel főni a tésztavizet, majd, ha lobogva forr, tegyük bele a tésztát és főzzük fogkeményre (nem kell bele só, mert a szójaszósz önmagában elég sós)
2. ha kifőtt a tészta szűrjük le és a további felhasználásig tegyük vissza az üres főzőedénybe
3. serpenyőben melegítsük fel a szezámolajat, majd pirítsuk meg benne a rákfarkak mindkét oldalát 1-2 percig és reszeljük rá a fokhagymát (lehet apróra szelve is, így kevésbé intenzív)
4. facsarjuk rá a citrom felét, ízesítsük csipet tört borssal és leheletnyi chilivel
5. szedjük a serpenyőbe a mártásra a leszűrt tésztát, locsoljuk meg szójaszósszal (2-3 evőkanál után kóstoljuk meg, mivel elég sós, így ízlés szerint adjunk még hozzá) és szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel, majd alaposan keverjük össze, melegítsük át a tésztát és tálaljuk

Praktikák:
- apró rákokkal is készíthető, de akár el is hagyható, úgy is finom a mártással a tészta
- szezámolaj helyett használható olivaolaj is (így kevésbé intenzív ízű)
- ha a rákfarkakat hosszában kettévágjuk, akkor hő hatására spirál alakban összetekeredik és gazdaságosabban lehet adagolni :-)
- a képen látható tészta durum lisztből készült

Napi útmutató: "A bölcs nem kesereg azon, ami nincs, hanem annak örvend, amije van." Démokritosz