Csokoládétorta lisztmentesen (gluténmentes)

Írta Memi péntek, január 07, 2011 2 hozzászólás
A napokban láttam egy érdekes, olasz receptet a lisztmentes csokoládétortát.
Először mosolyogtam, hogyan alakulhatott ki a recept..., pl. egy feledékeny háziasszony és szerető családja által.
Aztán egyre furdalt a kíváncsiság milyen lehet egy olyan torta tésztája, amelyben nincs liszt, hasonlíthat vajon a csokoládés rántottához?

Tegnap megsütöttem és jelentem kifejezetten finom. Érdekesen selymes, puha, krémes a tésztája, de mindezzel együtt nagyon csokis és nagyon finom. Igaz a negyede a barátoknak jutott, de mára az egész elfogyott...
A következő sütésnél kipróbálom fahéjjal, szerintem illik hozzá a menta, a vanília íze és tálalható gyümölcsmártással, esetleg tejszínnel is.

CSOKOLÁDÉTORTA LISZTMENTESEN 4 személyre (egészségesebb összetevők)

20 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalom körül)
10 dkg vaj
10 dkg cukor (nád, nyírfa, sztívia)
4 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
csipet só (finomítatlan, természetes)

1. vízgőz fölött olvasszuk fel a csokoládét a vajjal
2. válasszuk szét a tojásokat, verjük fel a fehérjét csipet sóval kemény habbá, a sárgát pedig egészen fehéredésig a cukorral
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra és vajazzuk ki a tortaformát (csak vajazzuk, ne lisztezzük ki!)
4. a felolvadt vajas csokoládét lassan adagolva keverjük a cukorral felvert tojássárgákhoz (lassan adagoljuk, nehogy megsüsse a meleg csoki a tojást)
5. a felvert hab harmadát keverjük a csokis masszához (ezzel kissé fellágyítjuk), majd a maradék fehérjét óvatosan forgassuk a masszába
6. öntsük a kivajazott formába, majd egy kanál segítségével őrvény alakban rajzoljunk köröket masszába, így a forma széléhez is tapad massza, szebb lesz sütés után a felülete (nem lesz gömbölyű)
7. a 3. pontban írt hőfokon süssük 40 percig, teljes hűlés után vegyük ki a formából és tálaljuk

Praktikák:
- fontos, hogy a tojásokat precízen verjük fel, ettől szépen megemelkedik a tészta
- lehet bele tenni fahéjat, mentát, bátraknak akár chilit is
- tálalható porcukorral, tejszínnel, gyümölcsmártással, de simán is finom
- a képen látható torta 18-as formában készült, de 22-es formára is elegendő a recept

Napi útmutató: "Jó dolog, ha néha minden támaszték kidől alólunk. Ilyenkor láthatjuk, hogy mi a kő a talpunk alatt, és mi a homok." M. L'Engle