Zselé szaloncukor házilag

Írta: Memi szerda, december 15, 2010
Férjecske elkészítette a marcipán szaloncukrot én pedig ígéretemhez hűen kikísérleteztem a zselés szaloncukor receptjét. Alapvetően nagyon egyszerű, de a negyedik próba után már azt is tudom, hogy a zselé alapot rendesen fel kell forralni, a mártáshoz használt étcsokoládé nem lehet meleg, a mártás előtt szobahőmérsékletre kell hozni a zselét, stb...
Mindenesetre összehasonlíthatatlanul finomabb és egészségesebb, mint a bolti és van még idő elkészíteni :-)


ZSELÉ SZALONCUKOR 45 db (egészségesebb összetevők)

3 dl szűrt gyümölcslé (100 %-os, hozzáadott cukor nélküli)
6 lap zselatin, vagy 6 púpozott teáskanál zselatin por (vagy 1/2 csomag 3:1 Dzsemfix)
20 dkg étcsokoládé (maximum 70 %-os, jó minőségű)
csomagoláshoz vékony sütőpapír és alufólia (hobby boltban kapható színes is)

1. áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat (ha porból készítjük, ez a lépés kimarad)
2. kis lángon melegítsük fel a gyümölcslevet, tegyük bele az áztatóvízből kivett zselatinlapokat, vagy szórjuk bele a zselatinport (vagy a Dzsemfixet) és keverjük, amíg feloldódik
3. folyamatosan kevergetve forraljuk fel a zseléalapot, forrás után még 5 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről
4. öntsük formába (nálam 10 x 24 cm-es téglalap, ebből lett fenti db szám) és hagyjuk legalább 1 napi hűtőben kihűlni és megszilárdulni
5. vágjuk fel egyenlő (nálam 1 x 2,5 cm-es) darabokra és hagyjuk szobahőmérsékleten, mielőtt csokiba mártjuk
6. gőz fölött olvasszuk meg a 20 dkg - két tábla - összetört csokit (gőz fölött: tűzhelyre vízzel töltött lábos, arra üveg edény, abba csoki, a víz melegítése -nem szabad forralni!- közben gőz termelődik, ez olvasztja fel a csokit, ha nem így teszünk, a csoki leéghet, vagy túlhevülhet -40-45 fokig jó!- és használhatatlanná válhat)
7. miután teljesen felolvadt a csoki zárjuk el a tűzhelyet és az üvegedényt a vizes tálból kivéve hagyjuk hűlni, hogy ne legyen meleg, mert elolvad a zselé - ujjteszt, ha langyos, kezdődhet a mártogatás
8. tálcára készítsünk ki sütőpapírt - erre kerül a mártott zselé
9. villára tett zselét mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot
10. a bevont zselét tegyük hűvösebb helyre - ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat

Csomagolás (hagyományos):
1. a sütőpapírból 14 cm széles csíkokat, az alufóliából 10 cm széles csíkokat vágunk
2. a sütőpapír csíkokat egymásra fektetjük és a két hosszú oldalát apró metszésekkel bevagdossuk
3. végül a csíkokat vízszintesen harmadoljuk (így 9 cm magas darabok lesznek)
4. egy alufólia csíkot vízszintesen elfektetünk, arra ráhelyezzük szintén vízszintesen a sütőpapírt, majd a hozzánk közelebb eső éltől elkezdünk egy szem szaloncukrot betekerni
5. a vágott élt alulra görgetve két oldalon szorosan összenyomjuk

Praktikák
- bevonás előtt hagyjuk a hűtőből kivett zselét szoba hőmérsékletűre melegedni, különben a csoki túl gyorsan dermed meg és a kakaóvaj kiül a mázon
- mivel zselé esetén nem szabad meleg csokiba mártani, több lépésben lehet a műveletet elvégezni, ha kezd keményedni a felolvasztott csoki, melegítsük fel újra vízgőz fölött, ismét várjuk meg, amíg langyosra hül és folytatható a mártás
- a csokiszökőkútba való étcsoki nálunk nem vált be, nagyon lassan szilárdul, folyósága miatt pedig nem lesz elegendő a csoki vastagsága a szaloncukron
- a csokival mártás nehéz művelet (eltalálni a megfelelő hőfokot, amikor még nem válnak szét az összetevők, így nem tud szépen megdermedni), ezért nem szabad elkeseredni, ha elsőre nem bonbon minőségű máz készül

Itt is mi szorgoskodunk: