Makaróni torta paradicsomszósszal

Írta Memi kedd, december 28, 2010 Nincs hozzászólás
Ha már túl sok volt a karácsonyi finomságokból, üdítően hat egy könnyű, gyorsan elkészíthető tésztaétel, amelynek külső ropogós sajt és zsemlemorzsa kabátkája alatt, belül varázslatos olasz ízorgia bújik meg.
Tapasztalatból tudom, hogy a gyermekek is szeretik a cselesen kombinált ételeket, mint például a makaróni torta és versengenek a ropogós sajttért. Így még a karácsonyfa alól is esélyes kicsalogatni Őket :-)

MAKARÓNI TORTA PARADICSOMSZÓSSZAL 4 személyre (egészségesebb összetevők)

1 l paradicsompüré (100%, házi)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg sonka, vagy bacon
10 dkg kemény sajt
25 dkg makaróni tészta (durum, teljes kiőrlésű gabonából)
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
bors
1/2 teáskanál majoranna
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál oregano
csipet cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 marék zsemlemorzsa

1. tegyük fel a tésztavizet főni kevés sóval és olivaolajjal, ha forr a víz, főzzük ki a tésztát (fogkeményre)
2. tisztítsuk meg a zöldséget, a vöröshagymát és fokhagymát szeljük apróra, a sonkát kockázzuk fel, a sajtot reszeljük le
3. olivaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát (csipet sóval, így könnyebben kiengedi a levét és ízét), majd adjuk hozzá a fokhagymát és a sonkát
4. öntsük fel a paradicsompürével és ízesítsük (só, bors, majoranna, oregano, bazsalikom, cukor) és főzzük össze
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki, majd zsemlemorzsával szórjuk meg a tortaformát (vagy hőálló tálat)
6. ha kifőtt a tészta, szűrjük le és tegyük vissza a lecsöpögtetett tésztát a főzőedénybe és keverjük hozzá a szósz 3/4-ed részét és a reszelt sajt 1/2 részét, majd alaposan keverjük össze és öntsük a tortaformába
7. terítsük el a reszelt sajt maradék 1/2 részsét a torta tetején és tetszés szerint díszítsük (paradicsom, fűszerek, stb.)
8. az 5. pontban írt hőfokon süssük 10-15 percig, amíg a sajt ropogós lesz a tetején, sütés után hűtsük ki a tortaformában, majd vegyük ki belőle
9. amíg a torta sül, a szósz maradék 1/4 részét botmixerrel pépesítsük és tálaláskor adjuk a tortaszelet mellé

Praktikák:
- görög fűszerrel is finom a mártás és a megadott főszerek aránya is ízlés szerint változtatható
- tálaláskor adható mellé további reszelt sajt, feta, parmezán, de akár tejföl is
- ha intenzívebb ízt szeretnénk, ne szeljük, hanem reszeljük a szószba a fokhagymát
- friss paradicsomból is készíthető a mártás
- a képen látható torta durum tésztából és házi paradicsompüréből készült 18-as tortaformában, de a 22-es formára is elég a mennyiség

Napi útmutató: "Haladj előre félelmek nélkül!" Doreen Virtue