Gersli egytálétel grillezett patiszonnal

Írta Memi péntek, december 03, 2010 Nincs hozzászólás
Gersli, árpagyöngy. Van valami titokzatosság a nevében, ráadásul méltatlanul kevés felhasználási lehetősége ismert a mindennapi étkezésben, pedig nemcsak a sóletben finom :-)
Lehet belőle készíteni fasírtot, egytálételeket, levest, köretet, kását.
Az egyik legősibb gabonafajta, évezredek óta termesztett kultúrnövény, nagyon könnyen emészthető és tápláló, többek között gazdag nyomelemekben, vitaminokban, szabadgyökfogó, méregtelenítő és lúgosító, ráadásul nyugtató hatású, így nyugodtan építsük be a mindennapi táplálkozásunkba :-)

GERSLI EGYTÁLÉTEL GRILLEZETT PATISZONNAL
4 személyre (egészségesebb összetevők)

1 db patisszon
2 db paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
20 dkg gersli
só (természetes, nem finomított)
bors
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a patisszon felét szeletekre, a másik felét és a vöröshagymát, paradicsomot kockára, a fokhagymát nagyon apróra vágjuk
2. olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát csipet sóval (így könnyebben kiengedi a levét és ízét)
3. adjuk hozzá a fokhagymát, a felkockázott patisszont, a paradicsomot és szórjuk meg a gerslivel
4. ízesítsük sóval, borssal, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje
5. fedő alatt pároljuk, amíg elfő a leve, valamint a zöldségek és a gersli megpuhul (ha kemény, öntsünk hozzá kevés vizet és pároljuk tovább)
6. amíg fő a gersli, hevítsük 1 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben és csipet sóval, borssal ízesítve süssük aranyszínűre a patisszon szeletek mindkét oldalát

Praktikák:
- ha a megpárolt vöröshagymára szórunk pirospaprikát, nagyon hasonlít az íze a rizses hús ízvilágához
- ha rendelkezésünkre áll leves alaplé, akkor víz helyett az alaplével főzzünk
- a patisszonból annyi szeletet vágjunk, hogy személyenként legalább 2 db jusson, a többit lehet felkockázni

Napi útmutató: "Az élet túlságosan rövid ahhoz, hogy huzamosabb időn át haragudjunk az emberekre és mindent elraktározzunk, ami fáj." Charlotte Bronte