Szilvalekváros piskóta marcipánnal

Írta Memi péntek, november 26, 2010 Nincs hozzászólás
Ez a torta egy versenyre készült, melyben annyi volt a kritérium, hogy a pályázatot meghirdető cég által megadott szolgáltatásának a neve szerepeljen a süteményen (ezért a felirat :-).
Amikor Férjecske szólt, hogy szeretne egy tortát, mert szívesen játszana, szinte azonnal összeállt a "látványterv" a fejemben, ráadásul a nyuszis répatortára vásárolt marcipánból is maradt, így a betűk kivágása egyszerű volt.
Már csak azt az apróságot kellett kitalálni, hogy milyen típusú torta illik hozzá és hogyan tudom a legkönnyebben formázni...
Így lett egy egyszerű piskóta alap, amit szilvalekvárral töltöttem és vontam be, melyet könnyen lehetett a marcipánnal díszíteni.

SZILVALEKVÁROS PISKÓTA MARCIPÁNNAL 4 személyre (egészségesebb összetevők)

10 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
3 tojás (bio, vagy szabadtartású)
csipet só (természetes, nem finomított)
1/2 citrom
1 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
szilvalekvár és marcipán ízlés szerint

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk, lisztezzük ki a sütőformát (nálam jelen esetben 21x25-ös méretű)
2. a tojásokat válasszuk szét, a fehérjéhez adjunk csipet sót és verjük kemény habbá
3. a tojások sárgáját a cukorral verjük habosra, adjuk hozzá a fél citrom reszelt héját és a felvert hab felét
4. keverjük hozzá a lisztet, a szódabikarbónát és a sütőport, majd óvatosan forgassuk bele a maradék habot
5. öntsük a masszát az előkészített sütőedénybe és oszlassuk el egyenletesen
6. az 1. pontban írt hőfokon 15-20 perc alatt süssük aranybarnára a süteményt (tűpróba)
7. hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen félbevágva töltsük meg szilvalekvárral (ha marcipánnal szeretnénk díszíteni, akkor az oldalát és a tetejét is kenjük meg lekvárral)

Praktikák:
- lehet a tésztába tenni reszelt csokit, vagy cukrozatlan kakaót (karobport) is
- fenti mennyiség duplázható, ha nagyobb adagot szeretnénk készíteni
- a képen látható sütemény graham liszttel készült

Napi útmutató: "Ha az ő múltja a te múltad lenne, az ő fájdalma a te fájdalmad, s az ő tudatossági szintje a te tudatossági szinted, akkor pontosan úgy gondolkoznál és cselekednél, mint ő. Ennek felismerése szüli meg a megbocsátást, az együttérzést, a lelki békét." Eckhart Tolle