Pikáns sütőtök rizottó

Írta Memi péntek, november 05, 2010 Nincs hozzászólás
Sütőtök rajongó lévén számtalan felhasználási lehetőségét teszteltem már eme gyönyörűséges, óarany színű zöldségnek.
Most már bizonyosan állíthatom, hogy az édes verziók (sütőtökös sütemények) kevésbé lettek kedveltek nálunk, mint a sós változatok serege.
Újdonságként, mivel rizottót nem túl gyakran készítettem, kipróbáltam a sütőtök és a rizs párosítását, bevált.
Abban biztos voltam az elkészítés kezdetekor, hogy a jó rizottóban a rizs omlósan puha és kellemesen szaftos, pont ilyennek képzeltem a tökéletes rizottót, felkerült a kedvencek közé :-)

PIKÁNS SÜTŐTÖK RIZOTTÓ
4 személyre (egészségesebb összetevők)

40 dkg tisztított sütőtök (ez kb. 60-70 dkg héjjal, magházzal - ennél az ételnél a kevésbé édes, kereket ajánlom)
20 dkg rizs (barna)
10 dkg kolbász (magas hústartalommal)
5 dkg feketeerdő sonka, vagy bacon
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál olívaolaj (sonka zsírmennyiségétől függ)6-7 dl víz
csipet só (természetes, nem finomított)
tört bors

1. magházától és héjától tisztítsuk meg a tököt, majd vágjuk 2x2 cm-es kockákra
2. a hagymát, foghagymát, sonkát kockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk
3. serpenyőben, kevés olajon, csipet sóval üvegesre pároljuk a hagymákat, majd rátesszük a sonkát
4. ha a sonka kezd sülni (világosodik), rátesszük a felkockázott tököt és átkevergetjük, majd ráöntjük a rizst, hozzáadjuk a kolbászt és ízesítjük
5. öntsük fel a rizses keveréket, először 5 dl vízzel, majd később, ha még nem puhult meg a rizs, a maradék 1-2 dl-t is öntsük hozzá
6. fedő alatt, kis lángon pároljuk 25-30 percig, amíg a rizs megfő (5-10 percenként keverjük át és ellenőrizzük, van-e elég víz a rizsnek)
7. ha a rizs megfőtt, zárjuk el a lángot alatta és fedő alatt hagyjuk pihenni még 5 percig (felszívja a maradék nedvességet is)

Praktikák:
- a rizottó állaga akkor jó, ha a rizs megfőtt és egy kevéssé nedves állagú (ragacsos)
- a sóval óvatosan bánjuk a sonka önmagában is sós lehet

Recept video

Megjegyzés: a videóban a kolbász helyett garnéla rákot használtunk


Napi útmutató: "Tápláld a szívedet!" Doreen Virtue