Duplán diós csokis keksz (cookie)

Írta Memi hétfő, november 15, 2010 Nincs hozzászólás
Reggelire, vagy kávé mellé szinte mindig található nálunk cookie, így megszámlálhatatlanul sokszor készítettem már. Igyekszem minden alkalommal más fűszert, magokat, gabonákat, pelyheket használni, vagy egyszerűen csak variálom a szárazanyagok arányát, azonban ki merem jelenteni, hogy minden eddigi variációt felülmúlta ez a duplán diós verzió.
Karácsony felé közeledve kacérkodom a gondolattal, hogy egy kevés narancshéjjal igazi ünnepi, mikulásnak kikészíthető lakomát varázsoljak belőle :-)

DUPLÁN DIÓS CSOKIS KEKSZ
9-10 db (egészségesebb összetevők)

14 dkg dió, ebből 8 dkg darálva, 5 dkg durvára szelve, mindkettő a tésztába
10 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
1 dkg cukrozatlan kakaó (karobpor)
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
10 dkg vaj
5 dkg durvára vágott étcsoki (70% körüli)
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)

1. kivesszük a sütőrácsot és begyújtjuk a sütőt 185 fokra (gázsütőnél 4-5-ös fokozat között)
2. sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral
3. puha, olvadt vajba belekeverjük a cukrot, majd a tojással habosra keverjük
4. lisztet, darált és vágott diót, kakaót, szódabikarbónát, sütőport és a felaprított csokit összekeverjük
5. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
6. diónyi golyókat formázunk (kb evőkanálnyi) és kb 1 cm magas koronggá lapítjuk
7. előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük 1. pontnál írt hőfokon
8. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni

Praktikák:
- 10 perc sütés után figyeljük, hajlamos megégni a csoki
- annyi verziója van, ahányszor megcsinálod szárazanyag más aránya, vagy másfajta lisztek, zabpehely (lényeg, hogy összesen 20 dkg legyen)
- ki lehet hagyni a kakaóport, vagy a csokit
- mehet bele fahéj, mézeskalács fűszer
- cukor csökkentése mellett mézet is lehet hozzáadni (ekkor is hajlamos megégni)
- tésztába dió helyett más mag
- kiváló reggelire, tízóraira, uzsonnára, de akár csak nasizni is
- a képen látható sütemény graham liszttel és karobporral készült

Napi útmutató: "Vannak pillanatok, amikor az ember kénytelen vakon bízni a megérzéseiben." P. Coelho