Töltött padlizsán

Írta Memi szombat, október 16, 2010 Nincs hozzászólás
A padlizsánt nem kell meghámozni ahhoz, hogy előcsalogassuk semmihez sem hasonlító, kellemes ízét, elkészítésének egyetlen titka az, hogy felhasználás előtt be kell sózni és állni hagyni, hogy kiengedje a levét. Természetesen a sózás a vágott felületeken értendő, a feldolgozástól függően karikákra, hosszába, vagy egyéb módon történő felszeletelés utáni teendő.
Akit vonz a török paradicsom szépséges színe, jellegzetes formája, de tanácstalan, hogyan is lehet elkészíteni, bátran vágjon bele lenti, vagy a korábban már közzétett pestos padlizsán recept elkészítésébe, nem fog csalódni.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN 4 személyre (egészségesebb összetevők)

2 db padlizsán
10 dkg bulgur
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 gerezd fokhagyma
10 dkg feta sajt
1 leveskocka (sómentes)
só (természetes, nem finomított)

1. a bulgurt kétszeres vízzel feltesszük főni a leveskockával, kb. 15 perc alatt megfő
2. a padlizsánt megmossuk, végeit eltávolítjuk és hosszában kettévágjuk
3. a padlizsán vágott felületeit enyhén besózzuk és félretesszük, amíg levet ereszt
4. apróra szeljük a fokhagymát, felkockázzuk a sajtot
5. ha a padlizsán elkezdte kiengedni a levét, konyhai törlővel leitatjuk, majd csónak alakra kikaparjuk a belsejét (alul és minden oldalon 1-1 cm "húst" hagyva)
6. ha a bulgur megfőtt, egyenletesen elkeverjük benne a fokhagymát, a sajtot és a tojást
7. a csónakokat bőségesen megtöltjük 40-45 perc alatt 180 fokon (4-es fokozat) megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a padlizsán mesült-e)

Praktikák:
- a padlizsán kikapart "húsa" felhasználható rizottóba, lecsóba, fasírtba, krémbe (felhasználásig hűtsük, vagy fagyasszuk le)
- a feta kihagyható, helyette sütés előtt reszelt kemény sajttal is megszórhatjuk
- a bulgurt lehet ízesíteni leveskocka helyett tetszés szerinti fűszerekkel
- padlizsán helyett cukkini is használható
- illik hozzá az oregano és a bazsalikom is

Napi útmutató: "Bízz!" Doreen Virtue