Szilvás-túrós és szilvás-mákos rétes

Írta Memi péntek, október 22, 2010 5 hozzászólás
Mint a zongora billentyűi fekete és fehér, megtörve a monotóniát némi bíborszínnel.
Itt a szilva szezon, lehet kísérletezni a finomabbnál finomabb ételek elkészítésével, ha a szilvás gombóc már elfogyott :-)

SZILVÁS-TÚRÓS ÉS SZILVÁS-MÁKOS RÉTES 4 személyre (egészségesebb összetevők)

1 csomag (6-8) réteslap (teljes kiőrlésű)
50 dkg szilva
25 dkg túró
5 dkg mák
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
5 dkg zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű kenyérből)
2 evőkanál joghurt, vagy tejföl
1 kávéskanál fahéj

1. a szilvát megmossuk és kimagozzuk, felszeleteljük, majd a cukrot, zsemlemorzsát és fahéjat hozzáadjuk és jól elkeverjük
2. a túrót kinyomkodjuk, ha vizes, villával alaposan összetörjük és elkeverjük benne a joghurtot, vagy tejfölt
3. a réteslapokat szétszedjük, egy rúdhoz legalább 3 lapot egymásra terítünk(attól függ hány lapos a csomag)
4. a felső 2 lapot felhajtjuk, alaposan megkenjük olivaolajjal a legalsó lapot, majd ráhatjuk a középső lapot és azt is megkenjük olajjal (a legfelső rétegre nem kell olaj)
5. a legfelső lap szélein 2-3 cm-t kihagyva, egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket (egyik rúd esetén a túrót, másik rúd esetén a mákot), majd megszórjuk a cukros, zsemlemorzsás szilva felével mindkét rudat
6. mind a 4 szélét megkenjük olajjal és alul, majd kétoldalt visszahajtjuk
7. alulról feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük, és a tetejét is megkenjük olajjal
8. 4-5-ös fokozaton (180-190 fok) aranybarnára sütjük (20-25 perc)

A rétes tekerését képekben is megmutatom ITT.

Praktikák:
- ha a túró nedves, szórjunk alá a réteslapra egy marék zsemlemorzsát
- lehet csak túrós, mákos, vagy szilvás is
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű gabonából készült réteslapból készült

Napi útmutató: "Tudd, hogy erőteljes vagy!" Doreen Virtue