Szilvás morzsás sütemény (crumble)

Írta Memi csütörtök, október 14, 2010 2 hozzászólás
Ezennel szeretném megvédeni az angol konyhát, melyre sokan az unalmas jelzőt ragasztották az elhíresült "fish and chips" miatt.
Hogyan is lehetne unalmas az a konyha, amelynek teremtménye a crumble, azaz magyarosítva morzsás süti, amelynek lényege az alul lekvár sűrűségű sok-sok gyümölcs, felül pedig ropogósra sült morzsa édes násza?
Gyakorlatilag csak a képzelet és az ízlelőbimbó szab határt a változatok hosszú sorának, sőt meg merem kockáztatni, hogy friss gyümölcs "híján" lekvárral elkészítve is ízletes csemege.

SZILVÁS MORZSÁS SÜTEMÉNY
4 személyre (egészségesebb összetevők)

1 kg szilva
1 mokkáskanál fahéj
10 dkg cukor, ebből 8 dkg a tésztába, 2 dkg a szilvához (nád, nyírfa, vagy sztívia)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 db citrom
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
12 dkg vaj
1 dl víz

1. a szilvát kimagozzuk és egy lábosban kis lángon feltesszük főni, aláöntjük a vizet és ízesítjük a cukorral, csipet sóval, fahéjjal és egy mokkáskanálnyi citromlével
2. hagyjuk főni a szilvát, amíg enyhén megpuhul a leve kezd kissé sziruposra sűrűsödni
3. a lisztet, maradék cukrot, kevés reszelt citrom héjat keverjük össze a lágy vajjal és morzsoljuk addig, amíg szemcséssé, morzsássá alakul a tészta
4. kivajazott hőálló tál aljára szedjük a szilvát és a szirupot, majd egyenletesen beterítjük a morzsával
5. 200 fokon (6-os fokozat) 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük

Praktikák:
- tálalható vanília fagylalttal, házi lekvárral, de önmagában is finom
- a szilva mennyisége 70-100 dkg között változtatható ízlés szerint
- más gyümölccsel is elkészíthető
- a mennyiség 24x24-es tálra elegendő
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű liszttel készült

Napi útmutató: "A mosolyodtól szebbé válik a világ." Thich Nhat Hanh