Rizseshús

Írta Memi hétfő, október 11, 2010 Nincs hozzászólás
Ha maradt egy kevés pörkölt, vagy kevés hús áll rendelkezésre, ajánlom ezt a könnyen, gyorsan elkészíthető egytálételt, amely csalamádéval tálalva annyira nagyszerű, mint amennyire egyszerű...
Külön előnye a receptnek, hogy vegetáriánus és vegán étrendet követők szeitánnal (búzahússal) elkészíthetik ugyanezen receptet.

RIZSESHÚS
4 személyre (egészségesebb összetevők)

30 dkg sertéshús
25 dkg rizs (barna)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
2-3 teáskanál őrölt pirospaprika
só (természetes, nem finomított)
bors
3-4 dl víz
1-2 szál friss petrezselyem

1. a húst megtisztítjuk, felkockázzuk, a hagymát, fokhagymát, paradicsomot megtisztítjuk és finomra kockázzuk
2. a vörös- és a fokhagymát kevés olajon csipet sóval üvegesre pároljuk
3. a húst a hagymákhoz adjuk és amikor enyhén fehéredik hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, majd felöntjük 1 dl vízzel
4. fedő alatt összeforraljuk, majd hozzáadjuk a rizst és felöntjük 2 dl vízzel
5. fedő alatt főzzük, amíg a rizs megpuhul
6. adjuk hozzá a felaprított petrezselymet és kevergetve ellenőrizzük, hogy szükséges-e a rizshez további víz
7. ha megfőtt a rizs, vegyük le a tűzről és tálalás előtt 5 percig fedő alatt hagyjuk, hogy a rizs megszívja magát a szafttal

Praktikák:
- szárazabb húst kedvelők karajból, szaftosabb húst kedvelők combból, vagy lapockából készítsék
- vegetáriánus és vegán étrendet követők készítsék hús helyett szeitánnal (búzahússal)
- sertés helyett szárnyas húsból is készíthető
- illik hozzá még a majoranna is
- a képen látható étel barna rizzsel készült

Napi útmutató: "Bármi, amit elképzelsz - valóság." Picasso