Gombapaprikás vörösboros muffinnal

Írta Memi csütörtök, október 21, 2010 Nincs hozzászólás
Ezt az ételt meglepő módon az Ízek, imák, szerelmek című film inspirálta (melyre a Dívány.hu-n nyertem jegyet, ezúton is köszönet érte), pedig sem nem olasz, sem nem balinéz és bár vegetáriánus, még csak nem is indiai.
A receptet a film által kiváltott érzelmek ihlették, vagyis bátran vállald fel önmagad, illetve hosszú-hosszú kitartó kereséssel találd meg önmagad, ki vagy, ki akarsz lenni, hogyan működsz...
Az is jó, ha még nem tudod a választ, de legalább a kérdést már feltetted, akkor úton vagy :-)
Visszatérve a recept létrejöttéhez, adott volt fél kiló gomba és egy tanácstalan "szakács", aki csak annyiban volt biztos, hogy a köret nem lesz nokedli.
A nyitott hűtőajtónál állva megpillantottam egy üveg vörösbort és a perifériában láttam az edényszárítón a vadonatúj szerzeményű muffin-sütőformát. Heuréka, legyen a köret vörösboros muffin, íme...

GOMBAPAPRIKÁS VÖRÖSBOROS MUFFINNAL 4 személyre (egészségesebb összetevők)

Gombapaprikás:
50 dkg csiperke gomba (ízlés szerint lehet vegyes is)1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál őrölt csemege paprika (jó minőségű)

1 db paradicsom

2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
bors
Vörösboros muffin (6-8 db):
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
1 kávéskanál szódabikarbóna

1 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)

2 teáskanál majoranna

1 teáskanál só (
természetes, nem finomított)
1,5 dl vörösbor
1 tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 dl tej (víz, vagy gabonaital)

3 ml olívaolaj (extra szűz)
csipet cukor (nád, nyírfa vagy sztívia)

1. megtisztítjuk a gombát, felszeleteljük, megmossuk a paradicsomot, megtisztítjuk a hagymát, fokhagymát és apróra kockázzuk 2. olajon, csipet sóval és borssal üvegesre pároljuk a vörös- és fokhagymát, majd rászórjuk a pirospaprikát és néhány másodpercig kevergetjük (ne égjen meg) 3. a paprikára tesszük a paradicsomot, majd a gombát és 1 dl vizet aláöntünk 4. fedő alatt puhára főzzük, közben elkészítjük a muffint
5. begyújtjuk a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat)
6. összekeverjük a szárazanyagokat (liszt, só, cukor, szódabikarbóna, sütőpor, majoranna)
7. összekeverjük a nedves összetevőket, mérőedényben kimérjük a tejet, beleöntjük a bort, az olajat és a felütött tojást, majd egyenletesen elkeverjük
8. a nedves összetevőket a szárazanyagokhoz öntjük és alaposan összekeverjük
9. a formákba kanalazunk a tésztát (a forma 3/4-éig)
10. az 5. pontban írt fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük

Praktikák:
- nagyobb sütőforma (magasság 4 cm, átmérő 7 cm) esetén 6 db muffinra elegendő a recept, kisebb formában 8 db is készíthető
- majoranna mellett/helyett más, ízlés szerinti fűszerrel is készíthető
- tálalható tejföllel is
- a képen látható muffin teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült

Napi útmutató: "Mivel a most elől nem lehet elszökni, miért ne üdvözölnéd, miért ne barátkoznál meg vele?" Eckhart Tolle