Brownie

Írta Memi vasárnap, október 03, 2010 2 hozzászólás
Ezt a süteményt csak hallomásból ismertem, aztán hol volt, hol nem volt, egy gyönyörű, hűvös, de szikrázó napos délután London utcáin sétálgatva felütötte fejét az éhség-rémség. Szerencsére nem sokáig kellett keresgélni, megpillantottuk az egyik kedvenc étel-lánc üzletét, betértünk melegedni és ebédelni. Bár nem emlékeztem rá, hogy korábban kínáltak volna, most mégis megakadt a szemem a gőzölgő, illatozó leveseken és ezzel el is dőlt a sorsom. A "főétel" óriási adagban már a kezemet melegítette, amikor férjecske mellé léptem a kasszához és mit láttam? Egyesével csomagolt, malomkerék méretű brownie-k kacsintgattak rám és győzködtek, hogy a leves mellé tökéletesen illenek az ebéd zárásaként. Azóta is az a verzió a kedvencem, de hiányát ma már saját készítéssel is tudom enyhíteni.

BROWNIE 4 személyre (egészségesebb összetevők)

10 dkg étcsokoládé
10 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
10 dkg tisztított dióbél
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor (karobpor)
2 kiskanál sütőpor (foszfátmentes)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 dl olívaolaj (extra szűz)
csipet só (természetes, nem finomított)

1. begyújtjuk a sütőt 180 fokra (4-es fokozat) és kivajazzuk a hőálló tálat
2. felkockázzuk a csokit és feldaraboljuk a diót
3. összekeverjük a szárazanyagokat (liszt, sütőpor, kakaó, dió, csoki)
4. a tojásokhoz hozzákeverjük a cukrot, sót, majd az olajat
5. a tojásos keveréket a szárazanyaghoz öntjük és alaposan összekeverjük
6. a masszát egyenletesen eloszlatjuk a kivajazott tálban
7. az 1. pontban írt hőfokon 15-20 percig sütjük (teteje ropogós legyen, közepe lágyabb)

Praktikák:
- érdemes jó minőségű étcsokoládét választani (maximum 70%-ig finom ebben a süteményben)
- a recept 22x22 cm-es, vagy 24 cm átmérőjű hőálló tálra elegendő mennyiség
- a tészta sűrű, ragacsos, ezért nedves kanállal egyszerűbb egyenletesen elteríteni a tálban
- lehet a tetejére tenni diót egyben, vagy darabolva, de el is lehet hagyni
- lehet készíteni kávés verziót, ez esetben dió helyett 0,5 dl erős kávét keverjünk a masszába

Napi útmutató: "Tápláld önmagad!" Doreen Virtue