Sushi (maki, nagy maki és kifordított maki)

Írta Memi péntek, szeptember 24, 2010 Nincs hozzászólás
Sokáig viszolyogtam a sushi-tól, bár fogalmam sem volt milyen is az íze, csak ugye nyers hal, alga, meg miazmás... Aztán egyszer meglátogattuk az egyik "futószalagos" éttermet, ahol a sok-sok távol-keleti finomság mellett felszolgáltak sushi variációkat is. Szerencsémre lehetett választani zöldséges verziót, így kipróbáltam és másodjára-harmadjára bele is szerettem, annyira, hogy megtanultam elkészíteni.

Bár a rizst cukorral és mirinnel (rizsbor) kellene ízesíteni (ezeket elhagytam, mert mi csak pici sóval szeretjük) és a technikákat sem a több 10 éves gyakorlattal rendelkező mestereknél, hanem az interneten és saját logikám alapján tanultam, az eredmény meggyőző :-)


SUSHI (maki, nagy maki és kifordított maki) 4 személyre (1 tekercsből 12-14 db lesz)

algalap
1 db uborka
1 db kaliforniai paprika (piros, vagy sárga)
1 bögre (3 dl) rizs (mindegy milyen, kivéve gyorsrizs)
wasabi (zöld vízitorma)
1 zacskó surimi (rákhús imitáció)
sushi tekerő bambusz gyékény

1. feltesszük főni a rizst, durván kétszeres mennyiségű, enyhén sózott vízzel (az a lényeg, hogy ragacsosra főzzük)
2. amíg fő a rizs, előkészítjük a hozzávalókat:
- néhány algalapot széltében kettévágunk a kicsi maki tekercseknek (összehajtjuk és a hajtás mentén elfelezzük ollóval)
- az uborkából algalap szélességű, 0,5 cm vastag csíkot vágunk
- a paprikát 0,5 cm-es csíkokra vágjuk
- a surimit meleg serpenyőben, cseppnyi olajon megforgatjuk mindkét oldalán 1-2 percig és néhányat hosszában félbevágunk a kicsi maki tekercseknek
- előkészítünk egy tálban tiszta vizet, amelyben majd a kezünket tudjuk nedvesíteni
3. ha megfőtt a rizs, kiterítjük egy tálcára kihűlni
4. a munkalapra kiterítjük a bambusz tekerőt (sima fele nézzen felénk, ha van csomózott vége, az legyen távolabb)
5. a tekerő felénk eső szélére fektetjük az algalapot

Maki sushi:
6. mindkét oldalon, a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy alul és oldalt a lap széléig érjen, felül kb. 1,5 cm kimaradjon (a képen kicsi maki tekercshez elfelezett algalap látható)
7. kitöltjük rizzsel a két széle között, enyhén lenyomkodjuk és középre helyezzük a "tölteléket" (ha az surimi, akkor a hosszában félbevágottat tegyük bele, mivel ez vékony tekercs)
8. a hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, majd a felhajtott bambuszt megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset

9. a bambuszt kiterítjük, a közelebb eső részhez húzzuk a tekercset, feltekerjük a bambuszt köré és picit megnyomkodjuk végig a hengert, kitekerjük a bambuszt és kész

10. felszeleteljük kb. 1 cm-es korongokra

Nagy maki sushi:
ugyanúgy készül mint a kicsi (felezett algalapos), csak az egész algalapot felhasználjuk, tehát az egész algalapot beborítjuk rizzsel (felül kihagyva a kb. 1,5 cm-t) és több "tölteléket teszünk bele (pl. surimi, paprika, uborka, vékony csík wasabi -ezzel csak óvatosan :-), a mai cseppnyi adagtól is sírtunk...)

Kifordított maki sushi:
6. a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy minden oldalán a lap széléig érjen
7. leterítjük frissen tartó fóliával8. megfordítjuk, ez lesz a külső része
9. a közelebb eső bambusz szélhez igazítjuk és szintén nedves kézzel falat képezve leterítjük a rizst úgy, hogy ezen oldalon kihagyjuk felül a 1,5 cm-es részt, majd rátesszük a tölteléket (mivel ez vastag tekercs, mehet mindenből)

10. a hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a fóliát fokozatosan felhúzzuk, majd a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, és a felhajtott bambuszt és fóliát megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset
11. a fólia két végét szorosan összetekerjük, a kiterített bambusz közelebbi szélére húzzuk a tekercset, szorosan betekerjük és picit megnyomkodjuk végig a hengert
12. kitekerjük a bambuszt, a fóliát és kész, felszeleteljük kb. 1 cm-es korongokra

Praktikák:
- ügyeljünk arra, hogy amikor a rizst terítjük folyamatosan nedvesítjük a kezünket
- lehet bele tenni tojást is, 2 db-ot felverünk, serpenyőben megsütjük, mit egy palacsintát, mielőtt teljesen megsülne, félbehajtjuk és így sütjük át, majd felcsíkozzuk 0,5 cm-esre
- surimi helyett lehet tisztított rákkal is készíteni, azt is meg szoktam picit pirítani serpenyőben
- lehet piros és sárga paprikával is, még színesebb
- a kifordított tekercset bele lehet forgatni fekete, vagy világos szezám magba, piros apró kaviárba
- nagyon finom a surimi mellett a friss bazsalikom levél is
- nagyon éles, sima élű késsel lehet szépen felszeletelni, a kést folyamatosan öblíteni kell törlés nélkül, másképp ragad és szakad az algalap

Napi útmutató: "Ne mulaszd el az életedet!" Thich Nhat Hanh