Kleopátra saláta, avagy Cézár nyomában

Írta Memi szombat, szeptember 11, 2010 Nincs hozzászólás
Az ebéd elkészítéséhez rendelkezésemre állt egy fél csirkemell, néhány pirosló paradicsom, jégsaláta, uborka és egy szelet bio rozskenyér, ami megenni kevés a családnak, kidobni pedig sajnáltam. Ja és abban biztos voltam, hogy a raguleves után már csak salit ennék, akkor mi legyen ebből? Hm..., ez nagyon hasonlít a Cézár salátára, és ha jól emlékszem azon valamilyen öntet is van.
Irány az internet, találat van bőven, de vajon kinek van igaza, amikor az "eredeti" receptet hirdeti, nyers tojást pedig végképp nem szeretnék beletenni.
Akkor irány ismét a saját fejem után, ehhez egy könnyed dresszing illik..., mire összeszelem a salátát és megsütöm a húst addig biztosan kitalálom mi legyen az.
Édes párom épp ekkor jött ki a konyhába és lelkesen bevállalta a sütést, az alábbi kommenttel: "ez olyan könnyed, elegáns és ínycsiklandó, legyen a neve Kleopátra". Ám legyen!


KLEOPÁTRA SALÁTA (egészségesebb összetevők)

1/2 csirkemell filé (szabadtartású)
1 kisebb jégsaláta
2 nagyobb, vagy 3 kisebb szem paradicsom
1 kisebb kígyóuborka
1 szelet kenyér (teljes kiőrlésű lisztből)
1 dl balzsamecet
olívaolaj (extra szűz)

1. a csirkemellet csíkokra szeljük, meglocsoljuk olívaolajjal és csipet tetszés szerinti sültekhez való fűszerrel meghintjük, jól átkeverjük és állni hagyjuk
2. a jégsalátát vékony csíkokra szeljük
3. az uborkát és a paradicsomot felszeljük és összekeverjük a jégsalátával
4. a kenyérszeletet felkockázzuk és forró (száraz) serpenyőben ropogósra pirítjuk
5. enyhén beolajozzuk a serpenyőt és megsütjük a csirke csíkokat
6. száraz, forró serpenyőbe öntjük a balzsamecetet és forraljuk pár percig, amíg besűrűsödik
7. a salátát meglocsoljuk olívaolajjal, a méz-sűrű balzsamecettel, ráhalmozzuk a húst és a kenyérkockát

Praktikák:
- mézesen sűrű és enyhén karamelles ízű balzsamecetből ízlés szerint többet is lehet készíteni, illetve ha valakinek túl jellegzetes az íze, mehet bele 1 kiskanál méz pár csepp citrommal
- a kígyóuborkát pucoltan szoktam salátába tenni, így könnyebben emészthető
- parmezánforgáccsal is lehet tálalni
- hús nélkül is finom

Napi útmutató: "Jókat szeretni és jóktól szerettetni, legédesebb öröme az életnek." Kölcsey Ferenc