Cantuccini, vagy cantucci

Írta Memi szerda, szeptember 29, 2010 2 hozzászólás
Bár ez a ropogós csemege az olaszok (Vinsanto) borba-mártogatós kedvence, mi Görögországban ettünk először ilyen süteményt. A vendéglátást szó szerint értő görögöknél az a szokás, hogy amikor elhelyezkedsz (amit olyan figyelmesen követnek, hogy sem korai zaklatásnak, sem várakozásnak nem érzed a rendelés-felvételt), máris hoznak gyöngyöző poharú, jeges frissítő vizet, így amíg megérkezik a rendelés, addig is tudod a szomjadat oltani a melegben (még akkor is, ha éppen egy pohár vizet szerettél volna rendelni, akkor kellemesen elfogyasztod és távozol).
Ez a gesztus meglepett minket, akik ahhoz vagyunk szoktatva, hogy itthon a kávézókban ritkaságnak számít egy pohár víz "kísérő" a kávé mellé, jellemzően arany áron vásárolhatod meg.
A következő meglepetés a gyorsan megérkező itókák mellé felszolgált rágcsák (édes aprósütemény és sós magvak) voltak. Mindkét típusból hoztak, mivel férjecske a helyi sört ízlelgette, én pedig a helyi jegeskávét.
Ezt a tradíciót a többi, letesztelt kávézóban is tapasztaltuk, volt, ahol apró zöldségtálat fetával, volt, ahol apró tortaszeletet kínáltak (rendelés értékétől függetlenül).
Szóval itt ízleltem először e picinyke ropogós süteményt, melyről már sokat hallottam és most el is készítettem.
Először az alapreceptet teszteltem, de a fantáziám már beindult karácsonyra várakozva: fahéjas, mézeskalács ízű, citromos, narancsos, diós, pisztáciás, csokis, vaníliás, gyömbéres, aszalt gyümölcsös és ezek megszámlálhatatlan kombinációja...

CANTUCCINI, vagy CANTUCCI 28-30 darab (egészségesebb összetevők)

17,5 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
7 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
csipet só (természetes, nem finomított)
1 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
2 tojás (bio, vagy szabadtartású)
3 dkg vaj
20 dkg pucolt, egész mandula, vagy török mogyoró

1. a sütőt begyújtjuk 180 fokra (4-es fokozat) és kibéleljük sütőpapírral a tepsit
2. a lisztet, cukrot, sót, sütőport, mandulát összekeverjük
3. a vajat felolvasztjuk és a száraz anyagokhoz adjuk
4. a tojásokat a keverékhez adjuk
5. összegyúrjuk
6. két vékony hengert formázunk, és a tepsibe tesszük, ahol picit lelapítjuk
7. az 1. pontban írt fokon 20 percig sütjük
8. kivesszük a sütőből és megvárjuk, míg kicsit kihűl
9. a rudakat felszeleteljük 1 cm széles karikákra, 45 fokos szögben
10. az egyik vágott oldalára fektetve visszatesszük a szeleteket a tepsire
11. az 1. pontban írt fokon 10-15 percig arany színűre sütjük

Praktikák:
- lehet a tésztába tenni csipet fahéjat, reszelt citrom-, vagy narancshéjat, más magvakat (dió, pisztácia), aszalt gyümölcsöket
- várjuk meg, amíg a szeletek a tepsin kihűlnek (picit még száradnak), majd süteményes dobozban lehet tárolni

Napi útmutató: "Ha nagyon nyomaszt, hogy annyi tennivalód lenne, először is tarts egy kis szünetet." Thich Nhat Hanh